Milieustickers en milieuzones

Dit is iets wat wij heel vervelend vinden. Veel steden en bepaalde regio’s in Europa reguleren nu voertuigen vanwege hun vervuilingsniveaus. Hoewel dit begrijpelijk is, is de manier waarop ze dit aanpakken erg frustrerend.

Normaal gesproken zou het kenteken voldoende moeten zijn, maar helaas is dat niet zo. In landen als Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk moet je een sticker op je voorruit plakken waarop staat dat je voertuig aan de voorschriften voldoet of tot een bepaalde uitstootklasse behoort. Hiervoor moet je contact opnemen met de verschillende instanties in elk van deze landen om een sticker te kopen en te bestellen:

De prijzen variëren echter nogal, dus kijk op de websites van de betreffende landen voor de beste tarieven.

Het niet tonen van een sticker kan leiden tot een boete van €100.

Misschien komt er in de toekomst een Europees systeem met een digitale milieu-sticker – dat zou logisch zijn.

NB: We reisden met een Euro 6-camper door de Londense UK ULEZ (emissiezone) in april 2022 – in december 2022 ontvingen we 2 boetes voor betaling, een van € 1.400 en een andere van € 1.700. Je kunt vooruitbetalen om deze boetes te voorkomen, maar omdat we Euro 6 waren, hoefden ze helemaal niet betaald te worden, dus we moesten een bewijs van onze Euro 6-status opsturen om vrijstelling te krijgen omdat we een in het buitenland geregistreerd voertuig hadden.

Wees dus gewaarschuwd, controleer de uitstootregels van de landen waar je doorheen rijdt en bereid je voor.

Meer informatie is te vinden op de ANWB website.

 

Categorieën