Roadtrip van Nederland naar Denemarken 2023

Eerste stop Zuidlaren

Op 5 juli vertrekken we vanuit Den Haag naar Denemarken. Eerste stop in Drenthe, dicht bij Groningen, waar we vrienden bezochten die een klein huis aan het renoveren zijn op een ‘vakantie’ park. We verbleven vlakbij op een leuke camping Tienelsheem Slechts een paar plaatsen, maar onberispelijk, veel ruimte (tenminste in het laagseizoen), uitstekende douches, toiletten (voldoende toiletpapier), wasruimte met wasmachine en drogers.

Het was de eerste keer dat we onze vouwfietsen meenamen. Geen fietsenrek , gewoon opgeborgen in de camper. We wilden dit uitproberen in plaats van twee zware e-bikes achterop mee te nemen. Dus fietsten we een klein stukje naar het stadje, met supermarkten, winkels, restaurants enz. in het best leuke dorpje Zuidlaren.

In de middag gingen we richting Denemarken, maar we stopten eerst in Duitsland in het stadje Sittensen. De stad heeft een speciale parking for 6 campers. Helaas al vol toen we aankwamen, maar slechts 100 meter verderop is nog een parkeerplaats voor 10-12 campers aan een prachtig park gelegen. Alles gratis en openbare toiletten tegenover de eerste camperplaats open tussen 6:00 en 18:00 uur. We controleerden de app Camper4night om er zeker van te zijn dat we hier mochten overnachten. Aan het eind van de avond waren alle plaatsen bezet.  

Een wandeling van 6 minuten naar de stad (of een fietstocht van 2 minuten en een keur aan goede eetgelegenheden, die ook afhaalmaaltijden aanbieden. We hadden een heel lekkere Indiase take away, bij de camper opgegeten. We hadden zelfs tijd om een heleboel eendjes te voeren in het park. Echt een goede stop op weg naar of terug uit Scandinavië en slechts een klein eindje rijden vanaf de snelweg.

Aankomst in Ribe, Denemarken

De volgende ochtend vertrokken we vroeg om de spits voor te zijn in Hamburg. We kwamen rond 12 uur aan in Ribe, Denemarken, waar we incheckten op een kleine camping die we op internet hadden opgezocht. We wilden een plek dicht bij Ribe, zodat we naar het centrum konden fietsen. The camping (Storkesoen) is onderdeel van een klein vakantiepark met verschillende visvijvers. Alles erg netjes en schoon. We hadden van tevoren gebeld en ze adviseerden ons om rond 12 uur aan te komen.  

Mooie standplaatsen, uitstekend sanitair en alle voorzieningen om de camper te legen of te vullen. Van daaruit fiets je in ongeveer 7 minuten naar Ribe. We maakten een rondrit van 25 kilometer met de fietsen, voornamelijk over fietspaden, om de sluis te zien dat wordt gebruikt om overstromingen te voorkomen, en ook om de Waddenzee te zien waar je kilometers kunt lopen als het eb is. Leuke activiteit om te zien en te doen.

Horsens and Ebeltoft

Na Ribe besloten we richting Arhus te gaan en een Deens fjord te bekijken. We vonden een mooi plekje in de buurt van Horsens, schijnbaar met veel huizen voor de rijke Arhus-sector. Niet zo’n geweldige fjord, maar een leuke camping aan het strand – First Camp – is een Zweeds bedrijf dat er een aantal runt, en we hadden een enorme plek, erg goede douches, er is een minigolf, verwarmd zwembad (extra betalen), een kiosk met patat, ijsjes en een minimarkt.
Er is ook een keuken voor de gasten, iets wat we in Denemarken heel gewoon begonnen te vinden. Je betaalt hier voor wifi, maar de keuken was gratis….Niet goedkoop voor een camping @ €50, maar je krijgt wel veel voor je geld en het was in het hoogseizoen. We hebben een mooie strandwandeling gemaakt, maar we hebben echt wel betere wandelingen gemaakt.

We verlieten Horsens en gingen op weg naar Ebeltoft, een aanbeveling van een paar Nederlanders die we in een café in Ribe hadden ontmoet. We begrepen hun aanbeveling; Ebeltoft is een leuk stadje aan het strand met veel charmante oude gebouwen. Klein maar erg gezellig. Er is een oud fregat uit het begin van de 19e eeuw om te bezoeken.

Om te overnachten is er een grote camping aan het strand – Ebeltoft Strand Camping, maar deze is vrij duur en de plaatsen staan op elkaar gepropt, plus er loopt een drukke weg langs de camping. De minigolf leek opnieuw een grote attractie.

As we were looking for a camping a bit more peaceful, we ended up at Dråby Strand camping about 5 kilometres from Ebeltoft. This was at the end of a road, so the only sounds were the waves and the singing of the bird population. Very nice camping, several rates with the beach side being the most expensive and everyone was crammed together. A little further back, and maybe 100 metres from the beach, there were some huge spots and lots of space, and cheaper….. Excellent sanitaire, you had to pay for showers, but at least you could have unlimited hot water with the price dependent on what you use – not a bad system. Again we would have to pay for wifi, but the 4G was very good so we didn’t bother. For high season the price of €40 seemed reasonable, especially considering the size of the pitch. Again there was a free kitchen to use, free gas, pay for the oven, and the ubiquitous mini golf….

We maakten een lange wandeling langs het strand, een prachtig landschap omdat er heuvels zijn (zo ongeveer), en onze eerste blik op de Baltische Zee die als een meer in de baai lag. Verschillende grote rotsblokken op het strand dateren uit de ijstijd.

Mols Bjerge

De volgende dag bezochten we ook Mols Bjerge, een nationaal park in de buurt, dat ook een re-wildingproject voor paarden heeft. We maakten een mooie wandeling in de heuvels en er was een bezoekershal met uitleg over het landschap en de natuur in het gebied.

Arhus

We boekten de boot van Århus naar Odde om van daaruit naar Kopenhagen te gaan voor een concert van Bruce Springsteen. Daarom bleven we die avond in Århus en deze keer op een Camperplads bij de jachthaven. Geweldige locatie, want je fietst in 10 minuten (2 km) naar het centrum van Århus. De campingplaats is niet geweldig, maar er zijn wel tafels en stoelen om de haven en de zee te bekijken. Het sanitair is vrij goed voor een camperplaats en de prijs van €25 is inclusief water en elektriciteit. Je checkt in (als je het kunt vinden) bij een slagboom, vult je gegevens in en zoekt een plekje. Daarna kun je online betalen (informatie op het ticket) of in de kiosk bij de haven, deze is wat moeilijk te vinden…… Als je elektriciteit wilt, kun je dit ook bij de kiosk betalen (zie pijl op afbeelding hieronder). Controleer het nummer van het stopcontact, dit heb je nodig bij het betalen bij de automaat. Het is niet allemaal even duidelijk, maar de meeste camperaars helpen elkaar met informatie. Ook hier was het aan het begin van de avond stampvol, probeer op dit soort plaatsen niet later dan 17.00 uur in te checken.

Er zijn een paar slechte beoordelingen, meestal klagend over de kosten en het feit dat het tussen de bootreparaties ligt, maar het valt reuze mee en het is tenslotte een stadscamping voor camperaars. Inclusief gratis Wifi, wat goed werkte. Århus is een leuke, levendige stad, met veel goede cafés en restaurants, plus een grote street food eetgelegenheid die wij erg goed vonden.

Kopenhagen

We namen de veerboot van Arhus naar Odde Sjoelland, die er ongeveer 1 uur 20 over doet. Dit kostte 695Kr oftewel €83, dus niet goedkoop, maar het bespaart tijd en we konden meer van de Deense waterwegen zien.

Na 1.5 uur rijden arriveerde we in Kopenhagen bij Bellahoj camping. Hier moet je diep ademhalen…. Dit is een enorm veld dat is omgebouwd tot een camping, voornamelijk voor campers, voor 3 maanden in de zomer, en dat al meer dan 40 jaar. Verwacht geen luxe, maar ze hebben een stortplaats voor chemisch toilet, een stortplaats voor grijs water, douches (kan net een sauna zijn als ze allemaal in gebruik zijn), toiletten (niet geweldig voor grote mensen), dagelijkse broodjesservice, en voor Denemarken is het redelijk (in tegenstelling tot goedkoop). Mijn eerste gedachte was hoe houden we dit vol, maar na een tijdje went het wel. Het personeel was erg behulpzaam en vriendelijk, en dit is de dichtstbijzijnde camping bij het centrum.

We fietsten de 4-5 kilometer in ongeveer 20 minuten verdeeld over 2 dagen. De fietspaden zijn goed voor Europa (minder als je uit NL komt), en veel plekken om je fiets neer te zetten en op slot te zetten. Kopenhagen is een leuke levendige stad, mooie architectuur in het centrum, veel mooie en indrukwekkende gebouwen, grachten etc.

s Avonds gingen we naar Parken om Bruce Springsteen te zien. We maakten gebruik van de bussen en de metro, wat heel efficiënt was en ongeveer €3 kostte voor een kaartje voor 2 uur.

Terug naar huis via Luneberg in Duitsland

De volgende dag gingen we richting Duitsland. Ik zag Duitsland nooit als een belangrijke toeristische bestemming, ondanks de bossen, rivieren, enz. Maar ik ben er de laatste tijd verschillende keren geweest en elke keer word ik enthousiaster. Schoon, netjes, goed georganiseerd, zeer redelijke prijzen, goed en lekker eten en vriendelijke mensen. We hebben een tip opgevolgd en zijn naar Camping Rote Schleuse in de buurt van Lunëberg (niet ver van Hamburg), wat een fantastische kleine camping is. Grote plaatsen, ruime en comfortabele sanitaire voorzieningen, een heel leuk bar- en restaurantgedeelte dat eten en drinken serveert tegen heel redelijke prijzen – na Denemarken hebben we gesmuld! Er is een natuurlijke vijver om in te zwemmen (niet koud…) en een bos om de hond uit te laten of gewoon lekker te wandelen. Rustig en charmant, veel bomen – 4 sterren camping voor 3 sterren prijzen.

Lunëberg is een heel leuk stadje in de buurt, ongeveer 5 kilometer fietsen, met veel oude gebouwen, restaurants, een mooie watertoren en grote kerken. Je kunt er gemakkelijk een dagje doorbrengen

De rit van Kopenhagen naar Duitsland is ongeveer 3 uur. Je kunt de veerboot nemen van Rodby naar Kiel in Duitsland, wat vrij duur is, maar een kortere route. Wij namen de route via Odense, die over een reeks uitgebreide en spectaculaire bruggen loopt, leuk voor foto’s, en niet veel langer is.