Roadtrip van Nederland naar Italië 2022

Na ons vertrek uit Den Haag was onze eerste overnachting, na een flink stuk ploeteren van 531 kilometer, in Duitsland bij Heidelberg. Daarna besloten we een poging te wagen om bij het Lago di Como aan te komen, dus na nog een flink stuk rijden door Zwitserland kwamen we uit in Italië bij het Comomeer. Er is hier een speciale camperparkeerplaats (in Italië en Spanje Sosta genoemd). Maar met slechts 10 plaatsen was deze al vol. Omdat er nog zo’n 20-30 andere kampeerders rondhingen, die na 19:00 uur niet meer wilden zoeken, stelden we ons daar samen met alle anderen op voor een nacht gratis parkeren! Een grappige situatie met mensen die hun stoelen en tafels op de parkeerplaats zetten, totale anarchie. We liepen naar het meer en aten een pizza, genietend van het nachtelijke uitzicht over het meer.


Como Sosta

Area Sosta Camper – Tavernola – Via Brennero, 7, 22100 Como CO, Italy.

Como by night

Como by night

Na een dramatische onweersbui ’s nachts klaarde het ’s ochtends op, zodat we de stad Como en het meer bij daglicht konden zien, voordat we dwars door Italië via Bologna naar Le Marche reden. Daar verbleven we op een Nederlandse camping, niet omdat het NL was, maar het zag er erg leuk uit en dat was het ook. Mooie plek op het platteland, met prima plaatsen. Helaas was het bekende restaurant volgeboekt.

Restaurant on the beach

Restaurant aan het strand

 

Mocht je in de buurt zijn, dan raden we aan hier 1 of een paar nachten te verblijven. https://www.podereseipoorte.it/

Het weer was fantastisch en we reden verder over de Adriatische autostrada richting Pescara. Daarna en omdat het 7 september was, werd het moeilijker om nog open campings te vinden, maar we vonden een juweeltje bij Ripari, gelegen op een klif met uitzicht op zee, met een rustige wandeling naar het strand en een restaurant/café.

Campsite Ripari di Giobbe

Campsite Ripari

Eindelijk kwamen we aan in de Gargano waar Antonietta’s vader woont. Toen ontdekten we dat alle campings gesloten waren, in de buurt, behalve een nieuwe camperplaats direct aan het strand bij Falabella. €20 per nacht inclusief elektriciteit, en een strandbar met toiletten en douches. Fantastisch!

Bij het verlaten van de Gargano voor de terugreis stopten we weer in Ripari, waar het nog steeds erg warm was, 29C, voordat we weer de Adriatische autostrada opreden. Deze keer reden we in een klassieke Italiaanse zomerstorm, met intense regen en een temperatuurdaling in 45 minuten van 29C naar 12C. Rennen naar het café bij de autostrada stop was een uitdaging!

Na een korte overnachting in Modena (de sosta was een parkeerplaats in een industriegebied, niet geweldig! Uiteindelijk verbleven we op een doorsnee camping), gingen we op weg naar het Lago Maggiore met een prachtig landschap rondom. Eenmaal in Maccagno kozen we voor Lagocamp, een erg mooie camping direct aan het meer, kleine plaatsen, een beetje krap, maar het sanitairgebouw was net zo goed als in een 5-sterrenhotel – echt waar! Website alleen in het Duits, personeel allemaal Duits, 95% van de gasten Duits, maar hé, niets mis mee, en we gaan

Vervolgens een mooie tocht door Zwitserland (vrijwel gegarandeerd elke keer) en terug door Frankrijk om wijn in te slaan in het leuke stadje Obernai.