Vignet

Het vignetsysteem verschilt van wegentol, die gebaseerd is op de afgelegde afstand. In de volgende Europese landen heb je een vignet nodig om over bepaalde wegen, zoals snelwegen, te rijden: Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Zwitserland en Oostenrijk.

Hiervan worden de routes naar het zuiden door Zwitserland en Oostenrijk het meest gebruikt.

Je kunt vooraf of op bepaalde locaties een vignet kopen. In Zwitserland kun je het snelwegvignet bijvoorbeeld kopen bij tankstations, postkantoren en douaneposten aan de grens. Je kunt het ook online kopen op de website van Swiss Post of via de ANWB

Vast tarief in Zwitserland

Zwitserland heeft een vast tarief dat geldig is van 1 januari tot 31 januari van het volgende jaar – als je elke dag of 1 dag op de Zwitserse snelwegen doorbrengt, betaal je hetzelfde, namelijk: 42SFR/€45. In ruil daarvoor kun je veel wegwerkzaamheden verwachten en ernstige vertragingen in drukke periodes….. Je moet de sticker aan de rechterkant in de voorruit plakken. Blijkbaar komt er binnenkort een digitale versie.

Flexibel tarief in Oostenrijk

Oostenrijk heeft een evenwichtiger systeem met een tarief voor 10 dagen (€ 9,90), een tarief voor 2 maanden (€ 29) en een jaartarief van € 96,40. Je kunt ook een digitaal vignet kopen. Je kunt ook een digitaal vignet kopen waardoor je geen sticker in het raam hoeft te plakken, maar dit moet je 18 dagen voor de reis kopen in verband met consumentenrechtenwetgeving.
Slovenië, een ander belangrijk “slagader”-land heeft diverse tarieven, zij het minder aantrekkelijk dan Oostenrijk.

De tarieven voor auto’s en caravans zijn €16 per week, €32 per maand en €117,50 per jaar. De meeste campers zijn echter hoger dan 1M30 over de vooras en betalen daarom €32 per week, €64 per maand en €235 per jaar. We denken dat veel kampeerders de snelwegen zullen vermijden.
Het Hongaarse vignet is 8.000 HFr/€21 per week, 12.600HFr/€32 per maand.

Ander type vignet

In Griekenland kun je een gratis e-pass krijgen (vergelijkbaar met Bip & Go) voor de Griekse snelwegen.
Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje – grote verkeersbronnen – zitten in het Bip & Go-systeem. Frankrijk is vrij duur en het tarief voor voertuigen met een hoogte van meer dan 2 meter (de meeste campers) is 50% hoger dan daaronder. Dat gezegd hebbende, de wegen zijn meestal uitstekend met beperkte wegwerkzaamheden. Bip & Go is de Franse bron, je kunt hetzelfde ook krijgen via de Italiaanse Telepass, maar is iets duurder. Bip & Go kan ook worden gebruikt in verschillende parkeergarages.
De badge, of transponder, is een essentieel onderdeel van je uitrusting; naast het feit dat je tijd bespaart bij de tolpoortjes en het gedoe met betalen, zorgt hij er ook voor dat je je kunt registreren en betalen op autowegen die geen tolpoortjes hebben maar waar je wel moet betalen. Deze komen steeds vaker voor in Frankrijk en kunnen de komende jaren de norm of zelfs exclusief worden. Zo hoef je niet online te gaan om te betalen en te controleren of dat nodig is. De meeste autoroutes zullen bestuurders adviseren, maar dit zal zich niet noodzakelijkerwijs in het geheugen van de bestuurder etsen om te betalen, en er zal een beslissende boete volgen.

Let op: genoemde prijzen zijn veranderlijk, check de formele websites.

 

Categorieën