Wintertrip naar Spanje met Burney the brandweerwagen

Burney de brandweerwagen op reis

Nederland 31 jan 2023
Maandagavond om 19.00 vertrokken naar de verzorgingsplaats in Zaandijk om water te tanken. Ongeveer 3 uur gereden om de dinsdagochtendspits te vermijden. Overnachting in Gavere, België, voorbij Gent. Gratis en mooi schoon sanitair.

Prima rit naar Parijs, maar net op tijd gestopt voor de tunnel bij Versailles omdat die maar tot 2 meter gaat. En dat lukt gewoon niet met Burney 🚒
Op een parkeerplaats bij het kasteel en de route naar het hart van het centrum verkend.

Versailles

Frankrijk 1 februari
Toen duidelijk werd dat we in februari naar de warme zon wilden, kwam het meteen in me op om dit te combineren met een dagje Parijs. Klein aandachtspuntje bij de voorverkenning is dat de oude Burney de stad niet in mag. Gelukkig is er via Campercontact een parkeerplaats in Versailles ontdekt waar we voor bijna niets kunnen parkeren. Als we hier aankomen werkt de slagboom niet, maar de bewaking op afstand laat ons vriendelijk binnen. We krijgen geen kaartje, maar we zien wel hoe we eruit komen.
Ik loop naar het treinstation om te controleren hoe ik de volgende dag in de stad kom. Bij aankomst zijn alle deuren gesloten, grote posters op de deur met STRIKE en niemand te bekennen die informatie kan geven. De dame van het office du tourisme verzekert me dat ik de volgende dag gewoon de trein kan nemen en dat blijkt inderdaad het geval.
We besluiten de volgende ochtend vroeg te vertrekken omdat we eigenlijk zo snel mogelijk naar Spanje willen. We zetten de wekker om 5.15 uur en om 6.00 uur staan we met de camper voor de slagboom. Ik gooi ’s ochtends vroeg mijn Frans in de strijd en druk op de knop zodat ik beveiliging over de intercom krijg. Ik vertel dat we gistermiddag zijn aangekomen (het was inderdaad eergistermiddag, maar mijn Frans was toen net iets minder goed ;). Ik antwoord dat het rond 17.00-18.00 uur was en wacht natuurlijk even als ze ernaar vraagt. Na ongeveer een minuut stilte gaat de slagboom open en verlaten we snel de parkeerplaats.

We geven een high five en lachen om het feit dat we 30 euro hebben bespaard. Dan voelt dat frambozentaartje van @9,50 toch iets lekkerder! Met meer dan 800 km op de teller zijn we aangekomen in Pau en staan we op een kleine camping aan een leuk riviertje. We hebben de prachtige toppen van de Pyreneeën al gezien en morgen gaan we richting de grens. Nu genieten van een warme douche.

Oloron-Sainte-Marie

3 februari

Vandaag een korte trip van 45 minuten van Pau naar Oleron St. Marie. Een dorp aan een prachtige rivier aan de voet van de Pyreneeën. Het uitzicht op de witte bergtoppen is prachtig en indrukwekkend. Na de meer dan 800 km van gisteren hebben we even geen behoefte aan een lawaaiige motor. We willen de blauwe lucht ervaren en de zon op onze huid voelen. We vinden een vrij plekje op een P naast de rivier. Je kunt hier je toilet legen (ik weet het, je wilt het niet weten), water vullen, grijs water lozen en er is zelfs elektriciteit. Er staan nog een paar campers en we ontdekken het dorp op de fiets. Genieten van een Ricard en biertje op het terras en de zon brandt lekker. Ik moet veel werken, de opdrachten gaan goed voor de tijd van het jaar. Ik zit dus aardig wat uurtjes op de laptop en aan de telefoon, maar het is te doen. Het plan is om morgen de Col du Somport naar Spanje te nemen. Op ongeveer 1500 meter hoogte.
Overigens…. Vlak voor Limoges zijn we aangehouden door de politie. Motormouse stond achter een viaduct en zodra we voorbij reden verliet hij meteen zijn plek om voor ons te rijden. “Volgen” was een duidelijke aanwijzing en bij de volgende afslag gingen we ervandoor. Grote politiecontrole met veel gendarmerie. Papieren controleren, veel beteuterde gezichten van chauffeurs en veel strenge blikken van de politie. We werden naar een locatie gedirigeerd waar een grote bus geparkeerd stond.

Het werd al snel duidelijk dat we moesten wegen! Oef… dat kan nog spannend worden. We mogen 3500 kg wegen (inclusief chauffeurs, vertelde Mike me later). Burney zit op 2700 kg bij de RDW, maar geen idee waar we nu zitten. Even afwachten dus en we rekenen uit hoeveel het ongeveer zal zijn. Gelukkig geen massa’s drank bij ons 😉
We moesten de eerste wielen op de mat rijden, en de meneer van de gendarmerie schrijft een nummer op. Dan de volgende wielen op de mat en hij schrijft weer een nummer op. Ik kijk hem aan en gooi mijn Franse charmes zoveel mogelijk in de waarschijnlijk moeilijk te winnen strijd als we te hoog zitten…
Hij kijkt me aan en laat dan het briefje zien: 3400 kg! Ja!!! Oh dat is een opluchting. Anders zou hij 60 liter water lossen, 1 passagier achterlaten, waarschijnlijk het volle toilet achterlaten en 2 elektrische vouwfietsen. Hij kijkt me tevreden aan en wenst ons een goede reis.
We zijn blij en opgelucht, geen stress en we weten hoe we ervoor staan met het gewicht voor de toekomst.
A demain!

Jaca

Spain 4 February

Weer een kort ritje vandaag. We hebben allebei geen beste nacht en de volgende ochtend blijkt dat er een ongeluk is gebeurd op de prachtige oude brug naast de parkeerplaats. Mike hoorde ’s nachts een enorme knal en de volgende ochtend zagen we allemaal brokstukken en de prachtige oude brug is volledig ontwricht. Niets afgezet, rotzooi op de weg en stukken steen die er bijna uitvallen.
We beginnen langzaam en besluiten over de col de Somport te rijden.
Een geweldige bergrit, veel sneeuw, mooie toppen en Burney rijdt sterk. We rijden langs een skigebied en het ruikt echt naar de Franse bergen zoals ik die ken uit Tignes. We nemen een pauze met een strakblauwe lucht en een lekker zonnetje. De eerste kilometers Spanje zijn aangebroken! Vanaf Jaca ziet het landschap er een stuk grauwer uit… De eerste campings die we nu tegenkomen liggen vol sneeuw. Het ziet er dus naar uit dat het ergens een Camperplek gaat worden.

Sabiñánigo

Spain 5 February

1,5 uur rijden, weer een korte dag. Je kunt hier prima voor de temperatuur blijven, maar het binnenland van Spanje is hier erg rustig (lees saai 😉 ). De camping hier gaf aan dat je in het laagseizoen moet reserveren. Mijn gedachten, en op basis van de reviews, was dat vanwege de drukte, maar het is juist omdat het zo rustig is – wij zijn de enigen hier 🙃
Gelukkig is er een terras open met volle zon en ik geniet van een mooie wandeling naar de top van het dorp waar (natuurlijk) een kerk staat. Biertje, t-shirt, strak blauw en de zon brandt goed. Hoe zal het hier in hemelsnaam zijn in de zomer…..

Sarsamarcuello

Spanje 6 februari

Rustdag, zelfde camping, we zijn nog steeds de enigen. Het sanitairgebouw is speciaal voor ons schoongemaakt. Heerlijk warme douche en we maken maximaal gebruik van de hele camping om koffie te drinken in de zon, ik aan de ene kant op mijn laptop en Mike aan de andere kant van de camping 😂

Aranjuez

Spanje 7 februari

Na 2 dagen in Ayerbe is het tijd om verder naar het zuiden te reizen. De avond voor vertrek maken we heerlijke Pasta Vongole. De supermarkt verkoopt prachtige schelpen. Recht uit de diepvries, maar toch heerlijk. De smaak is heerlijk, maar de schelpen blijken een beetje taai. Volgende keer vers kopen 😉
Er hangen wolken in de weersvoorspelling en dat bleek ook zo te zijn. Regen en wolken zijn altijd goede ingrediënten om kilometers te maken.
We besluiten in Zaragozza te stoppen bij de IKEA! De lattenbodem blijkt door te zakken en dat kunnen onze 50+ ruggen en heupen niet meer aan. We pakken meteen een megadeal met friet, hotdog, water en boccadilo jamon voor 6 euro…. De dozen worden Burney ingeduwd en we hopen op een mooie zonnige dag morgen om de nieuwe bedden te installeren. We passeren Madrid en merken al snel dat we de camperplekken via Campercontact en Park4Night zo dicht bij de stad links laten liggen. Geen geweldige omgeving voor een vrije plek. We trakteren onszelf op een camping met verwarmde toiletgebouwen 😉 ongeveer 45 km ten zuiden van Madrid.
Genoeg sneeuw, wolken, wind en kou gehad vandaag. De blauwe lucht in Nederland bevestigt nog maar eens dat er een storing komt in Zuid-Europa. Als het mooi is in NL, is er altijd een storing in de winter in Zuid-Europa. Gelukkig duurt dit maar kort en zijn we vanaf 9 februari weer verzekerd van blauwe luchten….

Cordoba

Spanje 8 februari

We rijden door naar Cordoba en de eerste stop is bij Leroy Merlin, de Spaans/Franse King Size Gamma. Het bed moet iets korter dus er moet een zaag gekocht worden. Gelukkig hebben we de boor meegenomen 😂

We vinden een parkeerplaats via Park4Night in de bergen, op 15 minuten rijden van de stad. Ene Juan runt hier de toko, er is een snackbar, toilet en je kunt er tanken. Als je er eet, drinkt of tankt, mag je er gratis overnachten. Als we aankomen ligt er een ketting voor de Parking, het restaurant is gesloten en de leuke foodtrucks zijn verlaten. We kopen een paar biertjes bij het tankstation en vragen of we vannacht mogen blijven. “Si si” maar daar en ze wijst naar de Parking met de ketting. Nou dan doen we dat! De ketting zit niet op slot en we installeren ons op de parkeerplaats. Als we bijna goed staan komt er een witte BMW met een Spaanse meneer aanrijden die met grote gebaren uitstapt. “Mi mi” en wijst met duidelijke handen dat we weg moeten. “Ok ok, geen problemen, we hebben het gevraagd en het was oké”. We pakken onze koffers en zien hem het tankstation inlopen…. De dame krijgt zeven cent denken we 😏.

Iets verderop ligt een klein dorpje met uitstekende parkeergelegenheid.
We voelen ons veilig.Ons motto is “Zodra je de bergen inrijdt in de buurt van een stad, is het meteen goed. Als alles nog vlak is, moet je voorzichtig zijn”.Laten we beginnen met het bed.Inkorten, latten erin, het bed leegmaken en als alles buiten staat om het nieuwe bed op het oude te schroeven, voelen we een paar regendruppels.Met de snelheid van een professional (Mike voor de duidelijkheid, niet ik) zit het vast en trekken we alles net op tijd weer naar binnen.De koplampen hoefden net niet gebruikt te worden en we storten ons in het nieuwe bed:”perfecto”!We geven elkaar een high five en gaan een biertje drinken in de plaatselijke pub.
De plaatselijke “Tavern” is eigendom van vrouwenversierder Enrique.Donkere ogen, donker haar, donkere huid en met mijn 3 woorden Spaans is er al snel een leuk gesprek op gang gekomen….Zoals het hoort in Andalusië krijgen we heerlijke tapas bij de borrel. Hij vindt ons gek dat we in de camper overnachten en weet zeker dat we morgen dood zijn omdat het vannacht 0 graden is.

La Carlota

Spanje 11 februari
Het hoogtepunt van Cordoba is natuurlijk de Mezquita, een prachtige moskee. Verschillende religies hebben hier hun invloeden en elke keer komt er een stukje bij. De kathedraal (mezquita is Spaans voor moskee) ligt midden in het prachtige, historische centrum. Talloze kleine straatjes, leuke winkeltjes, heerlijke bars en restaurants. Een genot om doorheen te lopen.We bestellen uiteindelijk halve porties die meer dan genoeg blijken te zijn, hoewel er nog ruimte is voor een “postres”. Schoonvader (waar we even bij op visite zijn) heeft de taartdoos gezien en bestelt een dessert. Nou vooruit, wij ook en er staan 4 grote borden met een heerlijke taart en een enorme dot slagroom eromheen. De rekening is weer een schijntje van wat je in NL kwijt zou zijn. Dat maakt overwinteren in Spanje nog leuker 🙂

We overnachten 2 nachten op een camperplaats en vertrekken dan naar een camping bij een meer. Boodschappen worden gedaan, de auto wordt gewassen en we spreken af op de camping. Google stuurt ons echter de verkeerde kant op… Gelukkig kunnen we de onverharde weg 5 km afsnijden, maar we komen er nog steeds niet goed uit. Google blijft ons verkeerd sturen als we bordjes naar de camping zien. Uiteindelijk komen we na ongeveer 1,5 uur rijden via een smal landweggetje bij de camping aan, terwijl het ongeveer een half uur rijden was.

De ketting van de camping die over de weg hangt voorspelt niet veel goeds. Mike loopt naar de ingang en komt met gesloten handgebaren terug. April kunnen we terugkomen…. Erg jammer, want het uitzicht is prachtig en het is heerlijk rustig. We zoeken een andere camping op ongeveer (alweer 😉 een half uur rijden. We lazen in de reviews dat er gisteren nog mensen waren, dus deze is echt open. Prima camping, 2 km van een dorpje met palmbomen en bomvol terrasjes in de zomer. We zijn blij met alle voorzieningen (wassen, toilet legen, heerlijke warme douche, 80 liter drinkwater voor de watertank, grijs water lozen). Mike steekt de barbecue aan, maakt heerlijke groenteschotels met groene asperges en aubergine en bakt uitstekende hamburgers.

We blijven 2 nachten. De camping heeft veel jaarplaatsen en we genieten naar hartenlust van de Spaanse rituelen.
Op zondag eten we een uitgebreide lunch in een typisch Spaanse taverne waar alleen locals zitten. We sluiten af met een mojito op het zonnige terras.

La Puebla De Los Infantes

Spanje 14 februari

Na een paar uurtjes werken is het tijd om het natuurgebied rond Cordoba te ontdekken. We vinden een camping en een paar kampeerplekken via de app en rijden naar Pueblos Les Infantos. De camping is net een jaar geleden geopend en er zijn een sanitairgebouw, receptie, winkeltje en een paar Tiny houses gebouwd met containers. Het is prachtig gelegen in de heuvels en ondanks de wind besluiten we te blijven. Het is mooi weer en we installeren ons op een van de terrassen. We zijn blij met het gras zodat we eindelijk de yogamat weer kunnen uitrollen. Onze ruggen hebben het nodig…..

De koelkast is goed gevuld en rond 1700 uur steken we de barbecue aan. Het worden groene asperges met balsamicoazijn en parmezaanse kaas, Home Made Hawaii Cheese Burgers en gegrilde tomaten en uien. Het is heerlijk en we besluiten een toetje toe te voegen op de bbq. Ananas van de grill met gesmolten chocolade, warm gemaakt in een scheutje Griekse Metaxa. De zonsondergang levert prachtige plaatjes op en de wind is gaan liggen. Het is een mooie dag geweest, we gaan een film kijken in de camper en genieten van een heerlijke maaltijd.

Spanje 15 februari

We staan nog steeds op dezelfde camping. Het is eigenlijk heel fijn om hier te verblijven. Relaxed, rustig, aardige eigenaar, prima sanitair en het dorp op fietsafstand. Ik werk elke dag een paar uur en Mike is superlief met koken, boodschappen doen, afwassen, barbecue aansteken en heerlijk koken. Vandaag weer 23 graden en t-shirt en korte broek. We blijven zelfs tot een uur of 7 buiten, iets wat vorig jaar nauwelijks lukte. De meegenomen kerstamaryllis is inmiddels aan zijn 3e bloem begonnen 😂 Morgen een wandeling door de vallei naar het meer. Het leven is goed in Spanje.

San Nicolás Del Puerto

Spanje 23 februari

Uiteindelijk blijven we 8 nachten op de camping. We gaan tenslotte naar Spanje voor de zon en qua weer zitten we hier goed. De nachten zijn niet koud en er is genoeg zon voor de zon en onze bleke huidjes. We hebben een prachtige wandeling door de vallei gemaakt. Het voelt als “bodem van het meer” als we hier wandelen. We genieten van een lekkere tapaslunch en lopen door de prachtige natuur terug naar de camping. Op 5 km van de camping ligt een leuk dorpje met gezellige terrasjes, een paar supermarkten en mooie uitzichten op de heuvels. We komen erachter dat de Spanjaarden ook in het weekend kamperen. De paar jaarplaatsen die de camping biedt zijn volledig bezet en het is meteen erg druk. Op zondagavond keert de rust terug en zijn het slechts een paar Nederlandse, Engelse en Duitse kampeerders die allemaal lekker hun eigen gang gaan.
We staan nu weer 3 nachten midden in de natuur. De camping heeft een prachtige heldere rivier, mooie bergen eromheen, een restaurant voor ontbijt en lunch en drankjes en alleen internet bij de receptie. Een paar keer per dag loop ik erheen om een paar mailtjes te beantwoorden en te checken of thuis alles nog goed is. Voor de rest is het ook heerlijk om even geen ontvangst te hebben. We fietsen over de Via Verde, een prachtige route naar een oude mijn 15 km verderop.

De Via Verde loopt door heel Spanje en dit zijn fiets/wandelpaden over oude spoorlijnen. Het voordeel is dat het voornamelijk vlak is 😉 Ook al hebben we elektrische vouwfietsen, dit vlakke is soms wel lekker. We gooien er voor de verandering een goede tapaslunch tegenaan en leren steeds meer over de Spaanse keuken. De Ensalladilla is hier gewoon een huzarensalade, setas zijn paddenstoelen en anis seco likeur is erg lekker bij de espresso na het eten!
De eigenaar van het restaurant vertelt ons dat er al bijna 2 jaar geen regen is gevallen en dat de mensen soms gek worden van de droogte. Als dit zo doorgaat, zullen mensen hier op den duur weg moeten… iets wat in NL moeilijk voor te stellen is.

Guadalupe

Spanje 24 februari

Het is moeilijk om afscheid te nemen van de prachtige natuur. Het besef dat we aan de terugreis beginnen en volgende week weer thuis zijn, dringt langzaam door.
Op de laatste avond op de camping verplaatsen we Burney naar de parkeerplaats. Er is hier betere ontvangst en er schijnt iets mis te zijn met Ajax. Iets met voetbal en een of andere competitie. We vinden een plek met een stabiele verbinding en hebben al het voorbereidende inpakwerk voor morgen gedaan.
Het is een koude nacht, rond het vriespunt. Daar moeten we weer even aan wennen, net als op de heenweg. Bevroren zadels van de fietsen en wit gras in plaats van groen als je wakker wordt en kijkt wie er zin heeft om als eerste uit bed te komen om de verwarming aan te zetten.

We vertrekken naar Guadaloupe waar een groot klooster is en rijden dwars door de Extremadura. Een provincie met veel ruimte, woestijnachtig landschap heb ik me laten vertellen, en ook prachtige bergen en uitzichten. Het is mooi om doorheen te rijden en we vinden het heerlijk groen, ondanks de vele droogtes hier in de hete zomers. Onderweg wisselen we van chauffeur en toevallig zet ik hem bij de Brico Mate, een andere lokale Gamma. En we willen ook kijken naar Spaanse tegels voor de stacaravan in Zuidlaren. We kwamen er immers achter dat we op de terugweg 100 kg tegels mogen meenemen…
De eigenaar zwaait ons uit en geeft ons een mooie fleecedeken van de Brico Mate als souvenir. Hij bedankt ons hartelijk en “nice to meet you”. We zijn waarschijnlijk de zoveelste toerist die een groothandel binnenloopt voor een paar Spaanse tegeltjes…
Guadaloupe is prachtig gelegen in de bergen. Een prachtig dorp, mooie gebouwen, terrassen in de zon en dus een enorm klooster. Helaas kun je het klooster alleen in met een gids die ook geen woord Engels spreekt. Nadat we de basiliek hebben gezien, besluiten we aan te haken bij de Spaanse dame. Op een gegeven moment krijg ik te horen dat ik geen foto’s mag maken en na 45 minuten rondneuzen zijn we er klaar mee. Veel pracht en praal, maar na de Mezquita en Alhambra ben je niet snel meer onder de indruk … We pakken een vermouth en biertje op het terras en krijgen weer heerlijke olijven bij de borrel.

Burgos

Spanje 25 februari

Na een geweldige reis vanmorgen door de Extremadura van Guadaloupe naar Madrid, reden we door naar Burgos. Nu op een P met wijn, kaas en Iberico jamon. Door de sneeuw gereden op 1100 meter hoogte en blij dat ik mijn winterlaarzen weer uit de “garage” heb gehaald.

Fontaine-le-Comte

Frankrijk 26 februari

Vandaag ongeveer 700 kilometer gereden en nu in Poitiers. We vinden het allebei vermoeiend om met de bus te rijden en hadden er bewust voor gekozen om een lange dag te rijden. Goed geslapen in Burgos en genoeg proviand aan boord om verder te gaan. Het enige wat we niet genoeg op voorraad hadden was wijn. Noodzaak om dat aan te pakken …..
Nu wisten we wel dat de Spaanse winkels op zondag gesloten zijn, maar dat het in Frankrijk nog steeds gebeurt, hadden we niet zien aankomen. Eenmaal in de buurt van Poitiers was er geen restaurant of supermarkt die open was. Alle dorpen rond Poitiers waren dicht. Een paar km teruggereden om in een rustig dorpje te overnachten in plaats van op een parkeerplaats met alleen fastfoodketens. We hadden liever iets te eten gehad, maar zelfs daar was de bar gesloten! Raar volk die Fransen. Ik mis Spanje!!! #tapasymas

Beaumont Saint-Cyr

Frankrijk 27 februari

Rustdag. Vanmorgen bleek dat we Burney gisteravond bij een bushalte hadden geparkeerd 😂😂
Rondgelopen door het mooie dorp en op zoek naar een bakker. Inderdaad, je raadt het al: gesloten. Je kon wel een stokbroodje uit de automaat trekken, maar we hadden natuurlijk zin in croissants, éclairs, rozijnencroissants en berlinerbroodjes, ook heel Frans 😉.
Dan maar naar de Lidl, want we hadden natuurlijk nog meer belangrijke boodschappen nodig 🍷🍷🍷🍷
Half uurtje naar een grote recreatieplas gereden. Morgen weer kilometers maken maar nu genieten van de zon voordat die verdwijnt ☀️

Rosières-en-Sancerre

Frankrijk 28 februari

Het idee was om wat K’s door te komen en dat is aardig gelukt. Langzaam wakker worden, 2e duik in het koude water. Na koffie, koffie, koffie naar de Intermarché voor een voorraadje kazen, wijn en stokbrood. En een tripje naar de bouwmarkt en wat petroleum gehaald voor de zibro kachel. Al met al was het 13.00 uur voordat we echt vertrokken. Veel Route Nationale gereden omdat Mike het stuur in handen had. Wie rijdt bepaalt is het motto. Het voordeel van de RN met Burney is dat we minder gek zijn op het lawaai en het monotone geluid. Uiteindelijk 150 km eerder gestopt dan gepland en nu op een dorpsplein met inderdaad… kaas, wijn en stokbrood en een lekkere salade.

Limmen

Nederland 1 maart

Weer thuis! Burney heeft het weer fantastisch gedaan en heeft ons nooit in de steek gelaten. Hij gaat letterlijk als de brandweer. Vanuit Noord-Frankrijk in ongeveer 6 uur naar huis gereden. We hadden een laatste nacht op een kerkplein. Gelukkig stopten de kerkklokken om 22.00 uur met luiden en begonnen ze pas weer om 7.00 uur vanochtend 😂
Zodra je NL binnenrijdt merk je dat veel mensen behoorlijk gestrest rijden en veel mensen alleen maar op hun telefoon kijken terwijl ze rijden. Meteen na wat vertragingen in België en NL en we moeten wennen aan de drukte, veel vrachtwagens, mensen, industrie, beton en wegen. Ook al heb ik een haat-liefde verhouding met Limmen, het is ook fijn om weer thuis te zijn. Het uitzicht vanuit de woonkamer, de ruimte, je eigen toilet 😉 en het comfort. We rommelen wat in huis en halen langzaam de camper leeg. De houtkachel brandt weer en ik krijg straks een loempia met satésaus van de Chinees. Zo eentje die over je bord hangt….
Bye Bye Burney, bedankt voor de fijne veilige kilometers en het mooie avontuur.

Bijdrage van Ilse en Mike